HOME  |  Cine sunt eu  |  Povesti  |  Povesti video  |  Filosofie  |  Poezie  |  Povesti SF |  Replici filme

Mar 30, 2010

Patriotismul. Motivul pentru care aş pleca din ţară

Cuvântul "Patriotism" vine din cuvântul grecesc patris , care înseamnă pământul tatălui meu.

Ţara = o parte din suprafaţa Terrei delimitată convenţional prin hotare, care are un nume şi, de obicei, un steag, o stemă, o monedă proprie şi una sau mai multe limbi oficiale (wikipedia)

Popor = grup de oameni cu anumite trăsături comune (datini, limbă) care trăiesc împreună pe un areal geografic. (wikipedia)

Naţiune= Comunitate stabilă de oameni, istoriceşte constituită ca stat, apărută pe baza unităţii de limbă, de teritoriu, de viaţă economică şi de factură psihică, care se manifestă în particularităţi specifice ale culturii naţionale şi în conştiinţa originii şi a sorţii comune.(DEX)

În spatele definiţilor de mai sus stau războaie, rasism, sacrificiu, lacrimi, mândrie, sânge. Toată istoria umanităţii este legată de cele patru cuvinte.

Prima întrebare pe care o pui unui străin este din ce ţară este. De multe ori îl întrebi asta înainte să-i afli numele.

Nu vreau să promovez anarhismul, dar nu credeţi că noţiunile descrise mai sus sunt supraevaluate? De ce avem nevoie de "ţară"? de popor? de naţiune? fiindcă fără ele am fi dezorientaţi? nu am avea o indentitate completă?

Sunt de acord că "ţara" este indispensabilă pentru controlul individului, dar acest concept naşte repere morale, care în opinia mea sunt complet greşite. Una dintre aceste repere este patriotismul. Patriotismul este reperul moral care îţi impune să îţi respecţi ţara indiferent de cum eşti tratat în ţara ta, indiferent de contextele sociale, economice sau politice.

Eu, spre exemplu, consider că majoritatea românilor sunt nişte cetăţeni europeni necivilizaţi şi lipsiţi de principii. De ce? Fiindcă în tramvai pute în fiecare zi când merg la serviciu, fiindcă la semafor te claxonează în prima secundă când se face verde, fiindcă am avut vecini care îşi aruncau gunoiul pe geam, fiindcă românii îşi adulează primarii condamnaţi la închisoare şi fiindcă o mulţime dintre români se spală cu apă cenuşiu de murdară şi nu protestează, de fapt românii nu protestează la nimic, decât atunci când le sunt reduse salariile.

Din acest motiv vreau să plec din ţară, deoarece în condiţiile în care să fii patriot înseamnă să accepţi şi chiar să susţii asemenea comportamente, m-aş bucura tare mult să fiu acuzat de lipsă de patriotism.