HOME  |  Cine sunt eu  |  Povesti  |  Povesti video  |  Filosofie  |  Poezie  |  Povesti SF |  Replici filme

May 26, 2010

Cărţi de tramvai: "Muzică într-o limbă străină"

Câte cărţi aţi citit în ultimul an? sau poate o întrebare mai potrivită ar fi: Citiţi cărţi? Ştiu... ştiu... pe lângă era multimedia ce aproape a înlocuit era Gutenberg un alt obstacol aproape de netrecut ce stă în calea răsfoirii unei cărţi este TIMPUL.

Câţiva dintre noi au găsit însă o fereastră. Există un loc unde petrecem o perioadă considerabilă, o oră pe zi cel puţin, mai ales pentru cei mai norocoşi dintre noi care locuiesc în Bucureşti. Este vorba de tramvai, autobuz, troleibuz sau metrou.

Majoritatea călătorilor stau şi pierd vremea uitându-se pe geam la un peisaj ce îl văd în fiecare zi sau pur şi simplu stau. Câţiva, foarte puţini, citesc, transformând astfel timpul pierdut în mijloacele de transport în comun în timp câştigat.

Seria ce vreau să o lansez se numeşte "Cărţi de tramvai" (fără niciun sens peiorativ) şi va conţine titluri de romane beletristice ce le-am văzut în mâinile oamenilor din tramvaiele cu care mă deplasez prin Bucureşti.

Calitatea acestor cărţi nu este garantată. Prin această serie vreau doar să ofer o imagine parţială a bibliotecii mobile din tramvaiele bucureştene.

Aşadar fără alte menţiuni de prefaţă să purcedem la lectură...

"Muzică într-o limbă străină" este primul roman a fizicianului Andrew Crumey. Aşadar este un roman de ficţiune scris de un fizician. Până aici sună interesant.

Romanul prezintă povestea întâlnirii dintre un bărbat şi o femeie în tren. Izul telenovelistic este însă doar o aparenţă, deoarece romanul foloseşte povestea erotică dintre cei doi ca o interfaţă spre o utopie negativă, de tipul celei din romanul "1984".

De ce utopie negativă? Deoarece acţiunea romanului este plasată într-o Mare Britanie condusă de un partid comunist care controlează cetăţenii după modelul Securităţii.

Andrew Crumpey prezintă în
"Muzică într-o limbă străină" o societate britanică unde oamenii cinstiţi devin sub presiune turnători, iar intelectualii se transformă în ideologi ai noii puteri. O lume dominată aşadar de trădare şi de un control absolut al statului asupra individului. Vă sună cunoscut?

Sursă recenzii: cotidianul.ro, libraryjournal.com

1 comment:

  1. Florine ca fapt divers nu poti zice utopie negativa, poate distopie( DISTOPÍE (< fr.) s. f. Termen modern construit prin opoziție cu utopie și care se aplică unei lumi imaginate și negative. Printre creațiile distopice sunt mai renumite „Mașina timpului” a lui G. H. Wells, „1984” de G. Orwell și „Noi” de E. Zamiatin. – [DICTIONAR ENCICLOPEDIC vol. 2, D – G] )

    ReplyDelete