HOME  |  Cine sunt eu  |  Povesti  |  Povesti video  |  Filosofie  |  Poezie  |  Povesti SF |  Replici filme

Nov 22, 2010

Femeile din politică, condamnate să nu stea deasupra

Elena Udrea a devenit oficial acum două zile al doilea om în PDL, al doilea om după Băsescu, nu după Boc. Elena Udrea are însă şanse minime să fie deasupra lui Băsescu... politic vorbind, evident. De ce? Pentru că femeile din politica românească sunt condamnate să fie dedesupt, cel puţin în viitor apropiat.

În lume, femeile au evoluat mult profesional de când şi-au câştigat dreptul de vot, în urmă cu un secol. În politică însă evoluţia lor a luat avânt de puţin timp şi de aceea femeile sunt încă rare în politica de top a lumii. Un studiu din 2009, realizat de Uniunea Inter-parlamentară, relevă însă un fapt inedit. Pe primul loc în topul ţărilor cu cea mai bună reprezentare a femeilor în politică este Ruanda, unde dintre cei 80 de parlamentari, 45 sunt femei, adică 53%. Ruanda, este de altfel, şi singura ţară din lume unde femeile din politică sunt mai multe decât bărbaţii, potrivit aceluiaşi studiu.

În România, femeile pornesc cu un dezavantaj mare atât în politică cât şi în aproape orice alt domeniu. Prejudecăţile şi nu de puţine ori şi realităţile ce le susţin le îngreunează mult drumul spre vârf. Femeile sunt percepute în România mai mult ca o anexă a bărbatului, iar cel mai "elogiator" post pe care pot să îl ocupe este cel de administrator al familiei.

Modelul femeii casnice deţine încă monopolul în cocepţia românului de rând, iar un exemplu în acest sens este chiar prima doamnă a ţării, Maria Băsescu, singurul membru al familiei prezidenţiale care încă se bucură de simpatia poporului. Poporul o simpatizează însă tocmai fiindcă nu iese cu nimic în evidenţă şi joacă perfect rolul femeii casnice.

În momentul în care o femeie din politica românească iese în evidenţă prin atitudine, ambiţie şi iniţiativă este în cel mai fericit caz nebăgată în seamă.