Emil Boc a faultat din nou poporul român, dar nu va primi nici de această dată roşu. "Nu se pot face acte de caritate pe bani publici. Trebuie să existe un echilibru atunci când este vorba de utilizarea banului public", a spus Emil Boc comentând despre taxa percepută cetăţenilor români stabiliţi în Japonia pentru a se întoarce acasă cu avionul Tarom plecat în misiune umanitară. Românii din Japonia au nivel de trai bun, îşi permit să plătească biletul, l-a completat ministrul de externe, Teodor Baconschi.
Declaraţiile de mai sus nu ar avea nevoie de nici un fel de comentariu, ele pot fi urmate doar de demisia celor doi demnitari, asta într-o societate europeană condusă de principii corecte. Cum demisia nu a venit din partea niciunuia dintre cei doi, tot ce ne-a rămas este să comentăm, ca de obicei. Să comentăm aşadar!
Să începem cu lucrurile care nu pot fi interpretabile. Să începem cu Constituţia. Articolul 17 din Constituţia României spune clar: „Cetăţenii români se bucură în străinătate de protecţia statului român şi trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile, cu excepţia acelora ce nu sunt compatibile cu absenţa lor din ţară.” În cazul Japonia, statul român nu a fost protector ci a acţionat ca un agent de turism care, în bunătatea şi solidaritatea sa, le-a oferit cetăţenilor români discount pentru a le salva viaţa.
Teodor Baconschi a explicat că situaţia din Japonia nu prezintă un pericol iminent pentru viaţa românilor de acolo, aşa cum s-a întâmplat în Libia, deşi arhipeleagul nipon este în faţa unui dezastru nuclear. Domnul ministru are însă dreptate, radiaţiile nucleare nu te ucid pe loc ca glonţul, ci încet, dar sigur.
Ciudat este însă că...
citeşte editorialul complet
0 comments: