HOME  |  Cine sunt eu  |  Povesti  |  Povesti video  |  Filosofie  |  Poezie  |  Povesti SF |  Replici filme

Oct 20, 2013

Sensul vietii

Ce titlu pompos! De fapt, ce titlu arogant! Cei care ma cunosc stiu ca sunt arogant si un pic narcisist, un pic mai mult narcisit. Dar uite ca acum, o sa afisez o urma de modestie si as vrea sa recititi titlul de mai sus in forma urmatoare: "Sensul vietii mele", adica a vietii mele si nu a vietii tale sau a vietii voastre, pentru ca nu am cum sa il stiu.

Cred de fapt, ca sensul vietii nu tine de stiinta, ci tine de alegere. Fiecare dintre noi isi alege sensul vietii, constient sau mai putin constient.

Deci care este sensul vietii mele? Acum exact 4 ani, am mers la un interviu de angajare la o televiziune importanta, nu conteaza care. La interviu, pe langa discutia legata de experienta mi-a dat si un test psihologic, pe care l-am picat. La sfarsit mi s-a spus ca eu as avea o personalitate care nu ma face foarte omogen in relatiile de subordonare. Am cerut traducere in romana si raspunsul mai concret a fost ceva de genul: nu prea esti genul dispus sa asculte de ordinele sefului fara sa comenteze, tii prea mult la viziunea si parerile tale.

In timpul interviului am mai fost intrebat daca fac jurnalismul cu pasiune si daca sunt dispus sa ma dedic intrutotul acestei profesii. Eu am raspuns ca da, fiindca stiam ca asta vrea sa auda, dar si fiindca la vremea aceea credeam ca poti sa excelezi in ceva doar daca te dedici intrutotul.

Acum, cred insa altceva. Daca acum as merge la un interviu de angajare, sansele sa fiu angajat probabil ca ar fi nule, deoarece raspunsul meu la o astfel de intrebare ar fi altul. Cred ca singurul lucru spre care un om trebuie sa isi dedice toata energia, sunt de fapt mai multe lucruri. Singurul lucru care merita toata energia noastra este sa ne traim viata din plin, astfel incat sa accedem spre scopul nostru final: fericirea. De aceea, nu cred ca exista profesie pe lumea asta care sa merite un asemenea sacrificiu, care sa merite toata energia noastra vitala si cine face asta face de fapt o risipa de energie.

Munca nu inseamna viata, munca este doar o parte din viata, chiar si daca o facem cu pasiune. Trebuie sa intelegem asta si din nefericire ma lovesc in fiecare zi de oameni de varsta mea sau mai mici care inca nu au inteles acest lucru si se indreapta vertiginos spre esecul lor personal, esec ce nu poate fi rasplatit de absolut niciun succes profesional.

Insa nu ii condamn, fiindca pana la urma e alegerea lor, e sensul vietii lor. Sensul vietii mele este insusi viata si de aceea consider important sa iti acorzi timp sa traiesti.