Trăim într-o societate în care simularea a înlocuit acţiunea, aparenţa a înlocuit esenţa, iar calitatea este cârpită cu pitoreasca superficialitate. Preşedintele mimează dialogul, premierul mimează şefia Guvernului, sindicaliştii mimează protestul, iar o bună parte din funcţionarii publici şi alţi angajaţi ai statului mimează munca.
Suntem o ţară de mâna a doua? Nici măcar atât. România nu ar fi primită nici măcar într-un Second Hand, deoarece produsele SH sunt utilizabile, pe când România nu mai funcţionează de mult. Instituţiile statului, cele rămase funcţionale, merg din inerţie.
Cauzele acestei disfuncţionalităţi sunt multe, dar au o origine comună – sistemul politic ambiguu. Sistemul politic românesc, care conform teoriei este unul semi-prezidenţial puternic parlamentarizat, este, după cum se observă şi din denumire, o struţo-cămilă din care nimeni nu mai înţelege nimic, nici măcar cei care fac parte din el.
Preşedintele are atribuţii ce se încalecă uneori cu atribuţiile premierului, Parlamentul este pus din când în când să joace rolul justiţiei, iar justiţia, în speţă Curtea Constituţională, este folosită din ce în ce mai des ca al doilea Parlament. Românii îşi aleg parlamentarii uninominal, dar intră în Parlament cel de pe locul trei şi îşi aleg preşedintele crezând că are atribuţii de prim-ministru.
Soluţia la această situaţie trebuie să fie una radicală, dar care? Monarhia ar fi...
citeste editorialul integral
0 comments: